9.6.12

| trädgården |


Idag har vi ägnat oss åt att rensa upp i vår minst sagt rufsiga trädgård. Min fina syster som förmodligen är den med mest gröna fingrar i vår familj var här och hjälpte till både med röjning och inspiration.
Jag har ju fått rådet att låta trädgården vara ett år för att se vad som växer, men mitt pedantiska sinne blev ju helt galet när jag märkte att det enda som kom upp var liksom bara en massa rufs, taggbuskar och för att inte tala om den extremt fula "brunnen". Så det var bara fram med sekatören och börja röja.

Jag är ju inte mycket för färg, så min plan är att trädgården ska gå i vitt, ljusrosa mot lavendelfärgade blommor och det är just lavendel jag ska plantera under det gamla päronträdet.
Rabatten mot långväggen kommer vi ta bort helt och där tänkte vi ha stora planteringslådor med smultron, jordgubbar, kryddor, potatis, rödbetor och tomater.


Ni ser ju själva, bara en massa brunt rufs och en massa taggbuskar.
Nu är frågan vad vi ska plantera på den här sidan, jag vill verkligen ha en grön, lummig och prunkade trädgård, så jag funderar på antingen murgröna, någon form av luktärt eller en annan vacker klängväxt. Har ni några bra tips så får ni gärna dela med er.

Jag behöver dessutom  bra tips på växter som klarar sig bra utan direkt solljus, i hörnet når ingen sol ner, det finns knappt gräs där.


Den enda rosenbusken jag tänkte spara är denna, nu hoppas jag på att det blir rosa eller vita rosor.
Vi har även en enorm syrenbuske, har inte riktigt bestämt om den får vara kvar eller om den ryker. Den är som sagt enorm och skymmer halva trädäcket, men vi kanske räddar den och försöker plantera om den någon annanstans istället.

I rabatten tänkte jag ha pioner (min absoluta favoritblomma) och eventuellt någon annan sort.

Imorgon blir det tippen tur och retur typ 1000 ggr, alla gamla gipsplattor och en del av golvet ska slängas, för på tisdag kommer dom nya & då (äntligen) kommer det som ska bli vårt sovrum (helt sjukt, men det kommer bli större än hela lägenheten som vi hyrde under vintern) börja ta form.

Och brunnen? Den åker definitivt till tippen imorgon.

7 kommentarer:

Ida & Nike sa...

Alltså det här med trädgård är en jäkla massa jobb. Både Johanne soch jag kliar oss lite i huvudet och känner att dte äända vi vill lägga pengar på är en trädgrådsplanerare/mästare..

men du har fått ordentlig ordning och jag kan säga att vi ligger lååångt efter :)

Inspirerande!

Kram

Ida&Nike

hellen sa...

Eftersom du gillar murgröna så rekommenderar jag det till skuggiga hörnet. Så lätt att handskas med och blir superfin när den slipper brännas av stark sol. Tycker man att några skott drar iväg åt fel håll kan man enkelt dra loss och trycka ner den i jorden åt det håll man vill att den ska växa. Skjuter iväg nya skott hela sommarhalvåret. Eller humle. Den är också grön och fin, framförallt växer den superfort.
Till soligare lägen finns massor av fint att välja på. Klematis finns t.ex. i mängder av varianter.
Kolla på plantskolan och fråga personalen. Det finns så många fina klängväxter. En del kan bli lite skräpiga så det är bra att kolla upp hur de ska beskäras. Vissa ska t.ex. klippas ner helt varje år och en del växer vidare på gamla stammar.
Angående syrenen (om den är typisk vildvuxen bondsyren). En variant är att testa att klippa ner den helt och sen varje år fortsätta att klippa ner vissa (inte samma varje år) grenar helt. Då kan ni få en mindre, tätare och kanske mer lätthanterlig buske
Lycka till! Fortsätt gärna posta fler bilder, det är så kul att se trädgårdar växa fram.
Bra beslut att montera ner brunnen förresten! (Sorry, var inte meningen att skriva en hel uppsats...)

Challe sa...

Åh det var ett rent nöje att få vara hos er idag!! Love you. Tack för den goda citron sockerkakan. Puuuuusssss

Jenny sa...

Vad ni har fixat! Pioner är ju jättefina! Min favvo är syrén, det kan man inte ha för mycket av! Jättefint! Ska bli spännande att se hur den artar sig! :) Kram

Anonym sa...

Det ser så himla fint ut. Duktiga ni är.

Puss puss puss,
S

Nina sa...

HaHa sprängmedel? ;)

Jädrar vad duktiga ni har varit, vilken skillnad!!

Kram N.

Mia sa...

Jag är så avis på din trädgård, få gå där och kratta och mumla förnöjt. Så jädra underbart!